kinološko društvo slovenska bistrica logotip
predstavitev
šolanje
prireditve
Tekmovalci
Glasilo društva
Zanimivosti
Pokal Volmar
galerija slik
povezave

AKTUALNO
  URNIK JESEN 2017

Domov   ::   Pošlji email   ::   Novice   ::   Arhiv novic
kinološko društvo pasica

OSNOVNI PODATKI

Naslov: Zg. Bistrica 13, 2310 SLOV. BISTRICA
Predsednik: Marjan Gumzej, Ulica bratov Berglez 28, 2331 Pragersko
Davčna številka: 94707421
TRR pri NKBM: SI56 0443 0000 0765 056

ZGODOVINA DRUŠTVA

zgodovina1Formalni začetki kinologije v Slovenski Bistrici segajo v daljno leto 1958. V tem letu je bilo ustanovljeno društvo ljubiteljev športnih psov Slovenska Bistrica, kot 4. najstarejše društvo v Sloveniji.

Naslednja pomembna prelomnica v delu društva je bila ustanovitev selekcijske vzrejne postaje za kraške ovčarje naše avtohtone pasme psov leta 1969. Največje breme tega dela so nosili takratni predsednik društva Ivan KUPČIČ , Janez HOJAN in Miroslav ZIDAR. V tem času so člani društva na društvenem poligonu v Tirgotu postavili hišico za društvene aktivnosti.

zgodovina 2
Delo pri vzreji je nasledil gospod Ivan Božič. Z njegovo preselitvijo v Maribor in ustanovitvijo KD Tabor je ta dejavnost v našem društvu zamrla. Zgodnja 90. zaznamuje usmerjenost društva v vrhunsko šolanje službenih psov in redno sodelovanje v državni reprezentanci. Glavni akterji tistega časa so bili (Boris Lepšina, Albin Draksler, Stane Galun in Stanko Horvat). V istem času je društvo s svojimi inštruktorji pomagalo pri ustanovitvi in delu ptujskega kinološkega društva. V naslednjem obdobju je tako kadrovsko in člansko oslabljeno društvo delovalo predvsem na področju šolanja psov in organiziranju kinoloških prireditev. Bili smo soorganizatorji četveroboja, II. svetovnega prvenstva za nemške ovčarje, svetovnega prvenstva za dobermane,...

Zadnjih nekaj let so zaznamovale težave s sosedi, ki so se preselili v neposredno bližino društva in se niso mogli sprijazniti z dejavnostjo društva na tej lokaciji. Zaradi vse večjih pritiskov smo skupaj z občino pričeli iskati rešitev v nadomestni lokaciji in jo pred nekaj leti tudi našli. Tako smo se v letu 2007 preselili na idilično jaso sredi gozda, kjer bomo verjetno našli svoj mir za nadaljnjih 50 let. Idealni pogoji, zagnani inštruktorji in odziv okolice so realni temelji za to.

zgodovina 3 zgodovina 4

UPRAVNI ODBOR

predsednik      Marjan GUMZEJ       041 548 244
podpredsednik   Bojan LAH           041 630 138