kinološko društvo slovenska bistrica logotip
predstavitev
šolanje
prireditve
Tekmovalci
Glasilo društva
Zanimivosti
Pokal Volmar
galerija slik
povezave
 
AKTUALNO
  URNIK POMLAD 2024
 
 
Domov   ::   Pošlji email   ::   Novice   ::   Arhiv novic  
kinološko društvo pasica
 
    INŠTRUKTORJI

Anja JUG - vodja osnovne vrste tečaja šolanja psov in polagalka sledi
Alenka KOTAR - inštruktorica osnovnega tečaja šolanja psov
Marjan GUMZEJ - polagalec sledi
Urška Gumzej - inštruktorica Rally obedienca
Maja M. Kanop - inštruktorica hoopers

    PROGRAMI ŠOLANJA

MALA ŠOLA
Mala šola je namenjena psom od 4. do 9. meseca starosti. Program se izvaja predvsem skozi igro, ki jo nadzira vodnik ob pomoči inštruktorja. Tako pes v zgodnji dobi pridobiva potrebna znanja za nadaljnjo delo brez negativnih izkušenj. Pomembno je, da vodnik in pes vzpostavita primeren odnos, ki temelji na vzajemnem zaupanju in razumevanju. Ob koncu tečaja bo pes socializiran in sposoben življenja v urbanem okolju.

OSNOVNO ŠOLANJE
Osnovno šolanje se izvaja po treh uradnih programih KZS z različno stopnjo zahtevnosti. Najosnovnejši je program A, ki je sestavljen zgolj iz vaj poslušnosti. Zahtevnejši je program B-BH, ki so mu dodane vaje v urbanem okolju, kjer se morajo psi pravilno odzvati na različne situacije ter teoretični del za vodnika.

Še obširnejši je program C, ki vsebuje ob poslušnosti tudi preizkus iz sledenja in obrambe.

NADALJEVALNO ŠOLANJE
Po uspešno opravljenem osnovnem šolanju je možnost nadaljevanja šolanja v tako imenovanih klasičnih kinoloških disciplinah po naslednjih programih: IPO-I, II in III. Po zadnjem programu potekajo tudi tekmovanja na najvišjih nivojih.

AGILITY
Agility je razmeroma nova kinološka disciplina, ki je prišla k nam iz Anglije. Sama beseda pomeni gibčnost oziroma spretnost. Pri tej disciplini mora pes brez napake in čim hitreje premagati parkur, ki je sestavljen iz najrazličnejših preskokov, prehodov skozi tunele preko gugalnic, mostov in palisad ter slaloma. Ovire in zahtevnost parkurja je prilagojena različnim velikostim psov in doseženi stopnji znanja.

HOOPERS
Hoopers je relativno nov pasji šport, ki spominja na agility. Za razliko od agilitya ta disciplina ne vključuje conskih ovir, slaloma in preskokov.
Cilj je, da pes s pomočjo verbalnih in neverbalnih povelj vodnika v najkrajšem času preteče postavljeno progo brez napak. Vodnik se pri tem lahko giblje v določenem območju, s psom pa ne sme teči. Dolgoročni cilj ni samo premagovanje parkurja ampak vodenje psa na daljavo.
Ovire, s pomočjo katerih sestavimo parkur so kratek tunel z odprtino 80 cm, samostoječe ograje širine cca. 1 m, hoopi (samostoječi polkrožni obroči) ter sodi. Parkur je sestavljen iz enostavnih linij in blagih zavojev tako, da psa čimbolj vzpodbudi k naravnemu teku.
V tem športu obstajajo različni načini vodenja psov. V Sloveniji se trenutno zgledujemo po Nizozemskem pravilniku, za katerega je značilno, da se vodnik pri usmerjanju lahko giblje le znotraj kvadrata dimenzije 4x4m (srednji in veliki psi) in 5x5m (manjši psi).
Razvoj hoopersov se je pričel v severni Ameriki. Sprva je bil ogrevalni parkur za pse pred agility tekmo, ki pa se je do danes razvil v popolnoma novo športno disciplino. Do sedaj je to športno disciplino priznal NADAC (The North American Dog Agility Council). Pred nekaj leti je hoopers prišel tudi v Evropo. Trenutno je zelo priljubljen v Angliji, na Nizozemskem, Češki in Švici. Od septembra, 2018 je hoopers tudi pri nas. Za enkrat še ni uradno priznana kinološka disciplina, zato se tudi pravilniki med državami razlikujejo.
Hoopers je primeren za pse različnih velikosti in starosti. Primeren je tako za mladiče kot tudi odrasle, pse ki okrevajo po poškodbi in pse, ki lahko tečejo, ne zmorejo pa preskakovati višinskih ovir. Hoopers je namenjen vodnikom vseh starosti, ki si želijo utrditi znanje vodljivosti psa na daljavo. Primeren je tudi za starejše oz. gibalno ovirane osebe, ki ne morejo teči, lahko pa psa usmerjajo iz ene točke.
Pred začetkom tečaja je potrebno predznanje - osnovna poslušnost, saj je pes na parkurju prosto spuščen.
Hoopers je disciplina pri kateri na zabaven način s psom vadimo vodenje na daljavo, utrjujemo vez in sodelovanje med vodnikom in psom, dobro razgibamo psa in s pomočjo raznih nalog in trikov urimo svoje in pasje možgane.

RALLY OBEDIENCE
RO je športna disciplina, kjer vodniki in psi na pripravljeni progi, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Razdeljen je na štiri težavnostne razrede. Proga vsebuje 15 – 19 postaj z različnimi nalogami, ki jih morata opraviti pes in vodnik. V začetnem razredu se vaje s psom lahko izvajajo na vrvici ali brez, v višjih razredih pa se vaje izvajajo brez vrvice. Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in razne figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno.

    URNIK POMLAD 2024

URNIK POMLAD 2024

    DOKUMENTI

TEMELJNI AKT Kinološkega Društva SLOV. BISTRICA

Vpisnica novega člana za šolanje

KZS pravilnik izpitov - Nižji programi

Gradivo in priporočena literatura B-BH

Zakon o zaščiti živali

    CENIK za leto 2024

- mala šola 130€
- socializacijski tečaj 130€
- osnovno šolanje 160€
- agility 160€
- rally obedience - začetniki 130€
- Hoopers - začetniki 130€
- nadaljevalno šolanje /mesečno po disciplini 30€
- šolanje discipline obrambe za nečlane / mesec 60€
- tečaj sledenja / poišči me – iskanje človeka 130€
- izpitni tečaj 130€
- članarina 30€
- članarina za družinske člane 8€
- članarina z uporabo poligona 80€
- najem vadišča (izključno za seminarje, treninge, razstave, ocenjevanje) 150€
- Individualne ure z inštruktorjem - 45 min 30€
- Poletne/zimske socializacijske urice /ura 8€
- za nečlane društva so vse cene višje za 100%


    ZAKAJ IZBRATI KINOLOŠKO DRUŠTVO SLOVENSKA BISTRICA?

  • Ker smo društvo s 55 letno tradicijo šolanja in vzrejanja psov
  • Ker smo edino društvo na območju Slovenske Bistrice, ki deluje pod okriljem Kinološke zveze Slovenije
  • Ker smo edino društvo na območju Slovenske Bistrice, kjer imajo inštruktorji licence podeljene s strani Kinološke zveze Slovenije
  • Ker pse šolamo po mednarodnih standardih in s strani Kinološke zveze odobrenih metodah
  • Ker pri šolanju ne uporabljamo naprav, ki bi prizadele ali poškodovale naše pse električne ovratnice, palice itd.)
  • Ker imamo inštruktorje, ki imajo na področju dela s psi dolgoletne in bogate izkušnje in to delajo prostovoljno
  • Ker imamo za delo s psi idealne pogoje na našem prelepem poligonu, ki ga uvrščajo med najlepše v Sloveniji
  • Ker pokrivamo zelo raznoliko obliko druženja psov od tečajev vrtca, male šole, osnovne šole, agilitya, frizbya, nadaljevalnega šolanja do organizacije večjih tekmovanj in druženj naših članov
  • Ker smo društvo, ki združuje ljubitelje psov, ki nikakor s svojim psom ne zadovoljujejo svojih potreb ampak potrebe psa
Pridite in se prepričajte!
 
   

TEKMOVALCI   ::   PREDSTAVITEV   ::   ŠOLANJE   ::   PRIREDITVE   ::   POVEZAVE   ::   GALERIJA SLIK

©2008 Kinološko društvo Slovenska Bistrica [www.kinolosko-drustvo.com] | vse pravice pridržane
Obiskovalec št.: 855884, danes smo: 27.4.2024, 7:42:36, vaš IP naslov: 3.17.128.129
izdelava, izvedba in spletno gostovanje: dinamično urejanje spletnih strani