kinološko društvo slovenska bistrica logotip
predstavitev
šolanje
prireditve
Tekmovalci
Glasilo društva
Zanimivosti
Pokal Volmar
galerija slik
povezave
 
AKTUALNO
  Pripravili smo URNIK POMLAD 2019
 
 
Domov   ::   Pošlji email   ::   Novice   ::   Arhiv novic  
kinološko društvo pasica
 
    Nekaj nasvetov za obvladovanje psa na sprehodu

Sprehodi s psom so ena najlepših stvari, vendar se lahko zaradi pomanjkanja pravil na sprehodih ustvarijo razne težave v obnašanju.

Če pes vodi sprehod, potem tudi uveljavlja svojo dominantnost nad vodnikom, lahko tudi razvije razne fobije, agresijo, itd...


1. Hodite pred psom

Če hodite pred psom vam omogoča, da vas pes vidi, kot vodjo. Če pes kontrolira sprehod, tako da vleče vodnika levo, desno, naprej, nazaj, potem je on vodja.

Vodnik mora biti tisti, ki prvi stopi iz hiše in tisti, ki prvi stopi v hišo. Vaš pes naj hodi ob vas ali za vami.

2. Uporabljajte kratek povodec

Uporaba kratkega povodca vam omogoča večji nadzor nad psom. Ovratnico oz. povodec pripnite na sam vrh vratu, to vam omogoča boljšo komunikacijo, vodenje in korekcijo psa in njegovega obnašanja.

Če potrebujete dodatno pomoč uporabite Illusion ovratnico. Vedno imejte v mislih varnost psa, kadar mu dajete napotke.

3. Dajte si dovolj časa za sprehod psa

Idealen čas za sprehod psa je zjutraj. Priporočljivo je, da si vzamete vsaj 30-60 min za sprehod, seveda pa je čas odvisen od vsakega psa posebej in njegovih potreb.

Opazujte psa kako se obnaša, kaj dela in če so njegove potrebe izpolnjene.

4. Nagrajevanje psa med samim sprehodom

Ko vaš pes doseže med sprehodom pravo stanje uma, ga nagradite tako, da mu dovolite malo vohanja naokoli. Seveda se morate nato tudi odločiti kdaj je čas nagrade potekel.

Čas nagrade bi vedno moral biti krajši od časa dejanskega sprehoda.

5. Bodite vodja tudi po sprehodu

Ko pridete domov ne prenehajte biti psu vodja. Naj pes mirno čaka medtem, ko pospravljate povodec, ovratnico, čevlje,… in dokler mu ne daste "prosto"

6. Nagradite psa tudi po sprehodu

Z zagotavljanjem obroka po sprehodu, ste psu dovolili, da je delal za svoj obrok.

    Domača pasja lekarna

Hitro nudenju prve pomoči ob večjih ali manjših neljubih nezgodah vaše hišnih ljubljenčkov lahko marsikdaj odloča o nadaljnem razvoju poškodbe ali bolezni.

Vsaka domača pasja lekarna bi naj vsebovala:

 • Pinceta za odstranjevanje klopov - klopov ne mazati z oljem ali kakšno drugo kremo, temveč s pinceto primete klopa, ga zavrtite v nasprotni meri urinega kazalca in ga odstranite.
 • Cinkova pasta - za hitrejše celjenje ran.
 • Fiziološka raztopina - z njo očistimo manjše in večje rane.
 • 3% vodikov peroksid - z njim rane razkužimo in ne peče tako zelo kot alkohol.
 • Jodova raztopina - z njo katero očistimo rane.
 • Šentjanževo olje - proti ranicam in mozoljem, tudi izpuščajem.
 • Sterilna gaza - portebna pri čiščenju ran.
 • Vodoodporen obliž - naj bo takšen, ki se ne prime na rano.
 • Coban povoj - dotičen povoj je samolepljiv in zaradi tega tudi ne odpade sam.
 • Bepanthen plus mazilo - za manjše rane in praske.
 • Pratel - proti notranjim zajedalcem in za razglistenje.
 • Tekočina za čiščenje ušes
 • Vata - za čiščenje ušes.
 • Sprej proti bolham in klopom
 • Medicinsko oglje - dodatek, ki zelo hitro ustavi drisko.

    Pasja poslušnost - osnovni napotki pri učenju psa

Biti lastnik psa je lahko velik vir veselja, seveda pa potrebuje naš pes dobro usposobljenost in socializacijo, kajti le tako bomo z njim kvalitetno sobivali.

Učenje poslušnosti se giba od zelo osnovnih ukazov, kot so "sedi", "prostor", "pridi" ali "sem", "k nogi" in "stoj", pa vse do tekmovalnih disciplin, kjer štejejo dodatni ukazi, natančnosti in zmogljivost. Poslušnost pomeni upoštevanje usmeritev ali ukazov, ki se mu jih zada. Pes se tretira kot ubogljiv takrat, ko se zanesljivo odziva vsakič, ko mu je zadan ukaz, kajti pes lahko gre skozi šolo poslušnosti, ampak ni ubogljiv.

Učenje poslušnosti je lahko stalen in dolgotrajen proces, odvisno od psa, uporabljenih metod, ter seveda znanja in razumevanja vodnika. Stopnja poslušnosti, ki jo želi vodnik pri psu doseči, je tudi pomemben dejavnik pri času, pomembnem za doseg zadanega cilja. Nobene pasme ni nemogoče naučiti poslušnosti, vendar se je potrebno zavedati, da so določene pasme bolj dovzetne za hitro učenje kot druge. Sposobnost, da se naučijo osnovne poslušnosti in tudi zapletenega vedenja je značilno za vse pse.

Torej, potrebno je spoznati svojega psa, vedeti kaj mu je všeč in ustrezno tudi ukrepati. Čas, porabljen za ugotovitev, kaj ga v resnici motivira, se bo v času šolanja še kako obrestoval. Lastniki morajo pri učenju biti potrpežljivi, ustvarjalni in predvsem konsistentni.

Osnovni ukazi, ki bi jih moral poznati vsak pes:
* Sedi - pes se vsede
* Prostor - pes se vleže
* K nogi, poleg - pes gre na levo stran vodnika, njegova glava ali ramena so vzporedna z nogo vodnika
* Pridi ali Sem (odpoklic) - pese se nemudoma vrne k vodniku
* Stoj, Čakaj - pes mora ostati v položaju (sedi, leži, stoji) in na mestu kjer se nahaja, dokler vodnik ne ukaže drugače

V Kinološkem društvu Slovenska Bistrica vam nudimo kvalitetne začetne kakor tudi nadaljevalne tečaje šolanja psov.

    Odgovorno lastništvo psa

Lastništvo psa je resna odgovornost, ki se ne sme vzeti kot samoumnevno oz. prelahko.

Ampak kaj točno pomeni biti odgovoren lastnik psa?

Najprej se je potrebno prepričati, da vaš pes ne bo postal nadloga drugim. Vaš pes naj ne bi samostojno tekal po cestah ali parkih, uničeval lastnine, lovil živali ali otrok, puščal iztrebkov in nenehno lajal. Skratka zelo pomemben je pravilen nadzor psa, dober trening, čiščenje za njim in dajanje zadostne pozornosti in telesne vadbe, ki je psu zelo pomebna (količina je odvisna od pasme).

Obstaja veliko razlogov, zakaj ljudje nabavijo psa. Psi naj bodo preprosto super spremljevalci, ki jih je potrebno obravnavati kot del družine. Služijo za veliko različnih namenov, kot pes paznik, spremljevalec na lovu, partner pri razgibavanju, za razstave, itd, vendar morajo biti vsi ti nameni le dodatek ključni lastnosti - odlilčen dodaten član družine.

Takoj po nabavi psa se mora lastnik zavezati k ustreznemu izobraževanju in socializaciji psa, zlasti v njegovem najbolj kritičnem času, to je v rani mladosti. Potrebno je razmisliti o usposabljanju psa v za to primernih društvih, kjer vam je na voljo strokovna pomoč in vse potrebne informacije. Ukvarjajte se z dejavnostmi, ki nudijo tako vam kot psu užitek, kot so naprimer poslušnost, agility, frisbee, tek, plavanje ali učenje trikov. V osnovi ga je potrebno naučiti pravilnega obnašanja ter kaj je prav in kaj ne.

Najpomembneje je, da psa tretirate kot dolgoletnega spremljevalca, katerega boste imeli radi in za katerega boste skrbeli, mu zagotavljali ustrezno prehrano in higieno, zadostno razgibavanje, duševno stimulacijo, redne preglede in cepljenja ter seveda veliko ljubezni in pozornosti.

 
   

TEKMOVALCI   ::   PREDSTAVITEV   ::   ŠOLANJE   ::   PRIREDITVE   ::   POVEZAVE   ::   GALERIJA SLIK

©2008 Kinološko društvo Slovenska Bistrica [www.kinolosko-drustvo.com] | vse pravice pridržane
Obiskovalec št.: 493533, danes smo: 26.3.2019, 11:8:51, vaš IP naslov: 34.236.145.124
izdelava, izvedba in spletno gostovanje: gostovanje na spletnem strežniku